Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

10.12.2007. 09:27:13 [Pregrada] - Denis Vincek Večernji list

EKSTREMNI HUMANIZAM Najbolji hrvatski brdski biciklisti u Pregradi

Za zdravlje 17-godišnjaka šumom jurili na biciklima

(Foto: Večernji list)

Pedeset najboljih hrvatskih brdskih biciklista okupilo se u subotu u Pregradi na utrci Downhill Kunagora 2007. Downhill ili spust najteža je disciplina brdskoga biciklizma u kojoj se vozači spuštaju po velikim nizbrdicama kroza šumu i pritom dostižu brzine i veće od 50 kilometara na sat.

Staza u Pregradi bila je relativno kratka, otprilike 700 metara, s visinskom razlikom od 200 metara. Start je bio na 380 metara nadmorske visine pokraj planinarskog doma na Kunagori, a cilj ispred župne crkve na središnjem gradskom trgu. Kiša je padala dva dana uoči utrke pa je staza bila blatna i izrazito skliska, a korijenje na stazi i skokovi s kamenja i stijena podizali su adrenalin do maksimuma.

Atraktivna je bila i umjetna drvena skakaonica pred ciljem uza zagorsku katedralu i pregradska je publika, nenavikla na ovakav ekstremni sport, pljeskom nagrađivala završetak utrke svakoga natjecatelja. U kategoriji bicikla s dva amortizera prvi je na cilj stigao Dino Žunjić (Zlatni medvjed Zagreb), a u kategoriji bicikla sa samo prednjim amortizerom prvi je Berislav Topol iz Zagreba.

Organizatori te humanitarne utrke bili su mladi stanovnici Pregrade koji se odnedavno bave tim ekstremnim sportom. Prihod od startnine, koja je iznosila 50 kuna, darovat će se za liječenje 17-godišnjega Darka Ruklića iz Gornje Stubice koji boluje od osteosarkoma.

Akciji su se pridružili i Grad Pregrada, Turistička zajednica Pregrade i učenici Osnovne škole Janka Leskovara Pregrada koji su za Darkovo liječenje na dva štanda prodavali suvenire i božićne ukrase. Na velikom koncertu poslije utrke bicikliste su zabavljali lokalni bendovi - Rufusi, Delay i Stare sove.

 

Vijest i Foto by Denis Vincek, Večernji list; 10.12.2007. 

 
Reklama