Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

28.02.2010. 11:51:25 - Marko Vešligaj

Vladajući opet ne žele raspravljati o problemima

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak 25.02. vladajuća koalicija odbila je zahtjev kluba vijećnica i vijećnika SDP-a, ZS-a i A-HSS-a da se pod točkom dnevnog reda raspravlja o funkcioniranju mjesnih odbora na području Grada Pregrade.

Naime, pregradska oporba je nakon javne tribine o funkcioniranju mjesnih odbora održane 6. veljače, uputila zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća s tom tematikom. Namjera je da se time pokuša poboljšati rad mjesnih odbora i osigurala dodatna sredstva za njihov rad u cilju ravnomjernog razvoja svih dijelova Pregrade.

No, vladajuća koalicija nije smatrala mjesne odbore važnim pitanje pa je, na prijedlog predsjednika vladajućeg kluba vijećnika Vjekoslava Gorupa, ta točka skinuta s dnevnog reda. Iz tog razloga problematika mjesnih odbora mogla se raspraviti jedino na kraju sjednice, pod točkom razno.

U toj raspravi izneseni su neki od problema u funkcioniranju mjesnih odbora, kao što su izostanak redovitih sastanaka mjesnih odbora, neadekvatno izvođenje radova kod asfaltiranja nerazvrstanih cesta, nepoštivanje prioriteta MO od strane gradske vlasti, neadekvatna proračunska sredstva koja su odvojena za aktivnosti u nadležnosti mjesnih odbora i ignoriranje mjesnih odbora kao institucije od stane vladajućih u Pregradi.

Klub vijećnika i vijećnica SDP-a, ZS-a i A-HSS-a zatražio je od Gradonačelnice i objašnjenje o navodnom formiranju povjerenstva za nerazvrstane ceste, o čemu nisu obaviješteni svi članovi mjesnih odbora nego samo oni iz stranaka vladajuće koalicije. Gradonačelnica je u odgovoru potvrdila da su "njihovi" članovi informirani na posebnom sastanku, koji se održao dva dana prije tribine te je kazala kako novoformirano povjerenstvo za ceste u sastavu Vilmica Kapac, Marijan Honjec, Vjekoslav Gorup, Ivan Krištić, Nikola Pasariček i Irena Krsnik ima zadatak prikupljati informacije od mjesnih odbora i odlučivati o prioritetima. Kako sredstava u proračunu za nova asfaltiranja ove godine nema, raditi će se samo na saniranju postojećih nerazvrstanih cesta.

 

Klub vijećnika SDP-a, ZS-a i A-HSS-a u zahtjevu za sazivanjem sjednice tražio je da se svi članovi Mjesnih odbora pozovu službenim putem kako bi mogli sudjelovati u raspravi, ali to nije učinjeno. No, na samoj sjednici prisustvovali su i neki od članova mjesnih odbora koji su pozvani u svojstvu županijskih vijećnika. Tako je nezadovoljstvo radom MO Pregrada, koji nije sazvan gotovo dvije godine, izrazio je njegov član Tomislav Krušlin.

Taj problem, kao i ostali s kojim sa susreću mjesni odbori u svom radu, nisu zaslužili pažnju vladajućih u Pregradi te su na pitanja uglavnom odgovarali šutnjom i ignoriranjem.

 

Na sjednici je donesena i odluka o zaduživanju Grada Pregrade za 2.500.000 kuna za dovršetak đačkog doma u Pregradi. Kako je navedeno u obrazloženju proračuna, ta sredstva su se pokušala namaknuti od strane ministarstva, ali u tome nisu uspjeli. Kako su u međuvremenu nastale obveze prema izvođačima, Grad sredstva mora namaknuti kreditiranjem. Gradonačelnica je objasnila da je to udio Grda Pregrade u iznosu 20% prema ugovoru, iako je sam Grad uložio već za zemljište i ostale potrebe oko 1.000.000 kn. Stoga je očito da je udio Grada u ukupnoj investiciji puno veći nego što tvrdi Gradonačelnica, tj. s kreditom je to preko 4.2 milijuna kuna u što nije uključena cijena zemljišta.

Kao pozitivna stvar na sjednici je istaknuta najavljena investicija u poslovnu zonu tvrtke "Kristal Samobor", za koji je i donesena odluka na sjednici o oslobađaju komunalnog doprinosa te klub vijećnika i vijećnica SDP-a, ZS-a i A-HSS-a pozdravlja tu investiciju koja vodi otvaranju novih radih mjesta na području Grada Pregrade.

Gradska vlast i dalje ne želi vijećnicima dostaviti zapisnike sjednica Gradskih vijeća i Poglavarstva iz prošlog saziva. Ovaj puta obrazloženje je da traženi dokumenti nisu informacije prema Zakonu o pravu na pristup informacijama već da sadrže informacije. Klub će nastaviti postupak traženja dokumenata, ako treba i do Upravnog suda.

Ispred Kluba vijećnika i vijećnica SDP-a, ZS-a i HSS-a
Marko Vešligaj

Reklama