Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

17.05.2014. 15:58:40 - Mladen Mandić, Večernji list

Sporne ovce u Pregradi

'Svi drže domaće životinje, a prijavljeni smo samo mi'

Foto: Mladen Mandić-VL

Protiv obitelji Habus, Andrije i Josipe, iz predgrađa Pregrade, Ulice Josipa Kunovića 14, nekolicina susjeda je početkom siječnja potpisivalo peticiju jer su u malenoj drvenoj šupi iza kuće držali dvije ovce te nekoliko kokoši i purica, a to im je pak navodno jako smrdilo. Peticiju su 14. siječnja predali u gradsku Upravu, a već 15. siječnja gradski komunalni redar je izašao van i donio rješenje kojim se Habusima zabranjuje držanje i uzgoj krupne i sitne stoke, odnosno peradi i ovaca i to sukladno gradskoj odluci iz 2004. godine. Naređeno im je da ih u roku od 30 dana od primitka rješenja, uklone iz svog dvorišta.

Odbačena i žalba

Na rješenje Habusi su podnijeli žalbu županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo i EU fondove i oni su je odbacili kao neosnovanu.

- Zbog zavisti naših susjeda, prvenstveno Tihane Horvat koja je inicijator peticije i tri obitelji - Klamšak, Brežnjak i Vrbanc, sve se sada prelama na nama. Na teritoriju šireg središta Pregrade, skoro svi drže domaće životinje, a zbog prijave susjeda, sada moramo ispaštati samo mi. Zar su naše dvije bređe ovce danas najveći komunalni problem u Pregradi, a mi najveće budale? Svim tim susjedima koji nas prijavljuju mi smo dali priključak na vodu i kanalizaciju. A sada im kao jako smrde. Neka gradska uprava radije provjeri zašto cijela Pregrada smrdi od nepropisno izgrađene kanalizacije koja izlazi na livade uz potok. Njih očito ne zanima što skoro sva domaćinstava na području Grada drže poneku životinju - svinje, ovce ili koze, a pokraj Arke dva domaćinstva drže čak i krave, dok svaka druga kuća ima poneku kokoš, gusku, racu, zeca ili puricu, A sada ceh moramo plaćati jedino mi - kažu Habusi.

Održavaju i livadu Elektre

Dodaju kako su za dvije sporne ovce ogradili 400-tinjak četvornih metara vlastitog zemljišta te još oko 1600 četvornih metara zemljišta od Elektre koja ih je zamolila da se ta livada održava, a ispašom ovaca sada je više ne moraju kositi.

- Ako je Grad donio odluku da se ne smiju držati životinje, onda ona mora biti ista za sve, a ne da se jednima nešto tolerira, a drugima ne. Neka komunalni redar ide lijepo od kuće do kuće i svima piše prijave da ne smiju držati životinje - kažu Habusi, a Gradu Pregradi predbacuju i još nešto:

- Doista nismo za to da se ljudima koji ne stanuju u samom središtu grada kao što smo to i mi brani držanje stoke. No, ako gradske vlasti već žele biti tako revne i poštivati svoje odluke, zašto onda na području koje pripada samom naselju Pregrada održavaju županijsku izložbu stoke. Ako je odluka za sve jednaka, onda bi se je i oni sami trebali pridržavati - rekli su nam na kraju Habusi.

Gradonačelnik Vešligaj: Protiv Habusa je stigla prijava, protiv ostalih nije

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj poslao nam je odluku komunalnog redara o tome što se poduzelo u konkretnom slučaju, a na pitanje zašto samo Habusi moraju jedini ispaštati rekao je:

- Protiv obitelji Habus stigla je prijava s peticijom nekolicine građana, a komunalni redar morao je postupiti sukladno odluci Gradskog vijeća i zabraniti im držanje domaćih životinja. Protiv drugih domaćinstava prijave nije bilo, pa sukladno tome ih ni komunalni redar nije prijavljivao. Osobno sumnjam da puno ljudi u Pregradi drži domaće životinje - rekao nam je Vešligaj, dodajući i kako se Sajam stoke održava na periferiji Pregrade gdje se stoka inače smije držati te da nije isto držanje stoke cijelu godinu i održavanje sajma u samo jednom danu.

Preuzeto iz Večernjeg lista

 

Reklama