Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.04.2007. 09:04:33 Večernji list

Smrt zbog nemara: Šlagiran čekao 40 minuta

Nesretni Zvonko Gajšak

U petak ujutro s bratićem Zvonkom Gajšakom (48) u Cigrovcu rezao sam drva. Zvonko je u jednom trenutku kliznuo na zemlju, vidio sam da se desnom nogom još malo odupire o tlo, no lijeva je skroz skliznula. Pao je, čeljust se pomaknula, a sline su mu potekle bez kontrole. Moj je otac imao moždani udar pa sam znao o čemu je riječ rekao nam je Josip Gajšak.

Bez pratnje
Jedan mu je znanac pomogao da Zvonka smjesti u auto i za 10 minuta bili su Pregradi, u Domu zdravlja. Triput je kucao. Vrata je otvorila sestra dr. Jasne Feratović. Rekao sam da imam hitan slučaj, da je čovjek šlagiran i u autu pred ambulantom, na što je sestra rekla da će obavijestiti doktoricu.

Doktorica je izašla tek nakon 20 minuta i prvo je zatražila knjižicu. Nisam je imao, a doktorici sam ispričao što se dogodilo. Dr. Feratović zatražila je da joj pruži lijevu ruku, no Zvonko to nije mogao. Rekla je da je to za Bračak i da će poslati vozača. Došao je tek za 10 minuta, a potom otišao telefonirati. U međuvremenu je sestra pitala je li Zvonku itko izmjerio tlak. Budući da nije, sestra je iz druge ordinacije uzela tlakomjer i izmjerila tlak dok smo čekali vozača ispričao nam je Josip sa suzama u očima.

I k tome nastavlja Josip sa Zvonkom u pratnju nisu išle ni doktorica ni sestra, nego susjeda Marija Haramina iz Cigrovca, koja se tamo slučajno našla. Putem je Zvonku još pozlilo, a Marija je ispričala kako se liječnica u Bračku zgrozila jer su iz Pregrade čovjeka u životnoj opasnosti poslali bez pratnje.

Izgubljeno 40 minuta
Pitam se čemu Dom zdravlja u Pregradi ako se tako nemarno ponašaju. U tih 40 minuta, koliko je nepotrebno izgubljeno u Pregradi, nisu imali nikakav drugi hitan slučaj, a sanitet je cijelo vrijeme bio na raspolaganju. Pa ja sam za tih 40 minuta i sam mogao stići do Bračka. Ne želim da itko bude kažnjen, no ne bi smjeli biti tako nemarni rekao nam je Josip, čiji je bratić Zvonko preminuo već sljedeću noć.

Dr. Jasna Feratović: Sve je napravljeno prema protokolu

Riječ je o pacijentu koji je drugi put imao inzult te hemiparezu, tj. oduzetost lijeve strane tijela. Bio je to slučaj za neurologa. Iz auta ga nismo unijeli u ordinaciju jer bismo ga odmah trebali ponovno iznijeti van pa je sanitet sačekao u autu. Vratila sam se u ordinaciju da napišem putni nalog i uputnicu, kako nalaže protokol.

Činjenica je da naš dom zdravlja nema hitnu službu i da radimo, zapravo, dvostruki posao, hitnu službu i svatko svoju ambulantu. Pred mojim je vratima čekalo 50-ak pacijenata pa iz praktičnih razloga nisam mogla poslati sestru s pacijentom u Bračak.

Postoje indikacije kad je potrebno pratiti pacijenta u bolnicu, a ja sam procijenila da može izdržati sam, odnosno s nekim od rodbine ili poznatih, kako je i bilo u petak. Suosjećam s obitelji preminuloga, no sve je napravljeno prema protokolu rekla nam je dr. Jasna Feratović.

Dr. Višnja Posavec: Liječnica je trebala biti u pratnji

Zvonka Gajšaka u bolnici u Bračku u petak je primila neurologinja Višnja Posavec, koja iza sebe ima 30 godina liječničkoga staža.

Kad je pacijent došao, nije bio životno ugrožen. Dok sam ga pregledavala, s pacijentom sam razgovarala i žalio mi se na bolove u glavi. No, stanje mu se naglo počelo pogoršavati. Velik dio mozga bio je ispunjen krvlju. Na desnoj strani bio je golemi hematom, veličine 7,7 cm puta 5,7 cm. Sve komore bile su pune krvi, a krvarenje se pogoršavalo. Pacijent je inače već 1992. imao krvarenje u mozgu i činjenica je da je drugo krvarenje u mozgu obično smrtonosno. Klinički nalaz upućivao je na to da pacijent neće preživjeti.

Što se tiče navoda da je pacijent k nama došao bez medicinske pratnje, istina je da, u pravilu, takve pacijente prate liječnici ili sestre, no dogodi se da ih i ne prate rekla nam je neurologinja dr. Višnja Posavec.

Napad supruga liječnice: Novinara oslobodila policija

Nakon što smo jučer snimili nekoliko fotografija na javnoj površini, put našem novinaru kod pregradskog Doma zdravlja zapriječio je muškarac u bijeloj kuti, koji je doktoricu Feratović u Pregradu dovezao u 13.15 sati mercedesom zagrebačkih tablica. Iako je novinar triput zamolio muškarca, za kojega neslužbeno doznajemo da je suprug dr. Jasne Feratović, da makne auto kako bi novinaru omogućio prolaz, muškarac to nije učinio, nego je zatražio da se iz aparata izbrišu sve fotografije. Zato smo pozvali policiju koja je najprije zatražila od vozača mercedesa da odmah oslobodi prolaz, koji uvijek treba biti slobodan zbog prolaza Hitne pomoći. Od bračnog para Feratović i Večernjakova novinara policija je uzela izjavu i time je incident razriješen bez težih posljedica.

Izvor: Večernji list, 04.04.2007.; Autor: Denis Vincek; Fotografija: Večernji list

Reklama