Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.06.2017. 07:33:20 - Monika Topolko

OŠ Janka Leskovara među najboljima u regiji u robotici i programiranju

OŠ Janka Leskovara postigla je odlične rezultate u robotičkoj ligi Croatian Makers za školsku godinu 2016./2017.

Naime, starija dobna skupina osvojila je 2. mjesto u regiji, a mlađa dobna skupina 3. mjesto u regiji. Osim toga, škola se našla na popisu top 30 ustanova u Hrvatskoj. Mlađa dobna skupina postigla je 10. najbolji rezultat u Hrvatskoj, dok se starija dobna skupina nalazi na 17. mjestu u državi.

Croatian Makers liga dio je projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Svi sudionici dobivaju potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo.

OŠ Janka Leskovara Pregrada uključila se u Croatian Makers ligu u prvom valu, odnosno u školskoj godini 2015./2016. kada je u ligu uključeno 220 ustanova i preko tisuću učenika. Početkom sljedeće školske godine u ligu je uključena još 141 ustanova, što znači da je tijekom školske godine 2016./2017. u natjecanju sudjelovalo preko 360 ustanova i više od 8 tisuća učenika i učenica. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: mlađa dobna skupina (1.-5. razred) i starija dobna skupina (6.-8. razred). U ovoj školskoj godini Liga se provodila u 5 kola, a svi su sudionici bili podijeljeni u regionalne grupe.

 

Čestitamo učenicima OŠ Janka Leskovara i njihovim mentoricama Martini Jurmanović i Moniki Topolko na odličnim rezultatima!

Reklama
Hrvatska na dlanu