Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.06.2017. 10:52:47 - Petra Vdović

Originalne klupice iz Pregrade pomoću crowdfunding kampanje traže svoje mjesto na tržištu

Sigurno ste već čuli za Koliberi Original dizajn iz Pregrade, ručno izrađene tronožne klupice, obojene i oslikane motivima iz prirode ili po želji naručitelja. Upravo su te jedinstvene i originalne klupice prošli tjedan krenule s crowdfunding kampanjom, kako bi se prikupila sredstva za njihovu proizvodnju i izlazak na tržište.

Iza Koliberi Original dizajna stoji Davor Petrak iz Kostela. Po struci autolimar i autolakirer koji u slobodno vrijeme svira te piše pjesme i stvara glazbu, na ideju o proizvodnji neobičnih klupica došao je sasvim slučajno.

"Promatrajući ljude kako sjede na raznim klupicama ili stolcima, primijetio sam da nemaju kamo odložiti ključeve, mobitel i slično. Pomislio sam kako bi rješenje bilo napraviti klupicu, na kojoj se ispred osobe koja sjedi, pruža površina na koju možemo nešto odložiti ili na njoj nešto raditi. Osjetio sam nadahnuće, brzo nacrtao tehnički crtež i odjurio do prijatelja stolara da mi hitno izradi prototip. Tog trenutka obuzelo me oduševljenje koje nije popustilo do današnjeg dana", objašnjava Petrak. Dizajn je ime dobio prema ptici kolibri, koja se premješta s cvijeta na cvijet te stalno donosi svježinu i radost sa sobom, baš kao što se tronožne klupice, zahvaljujući svojoj maloj dimenziji i sklopivosti, lako prenose s mjesta na mjesto, a kad nisu u upotrebi, mogu se bez problema nasloniti na zid ili objesiti na vješalicu. "Prvi Koliberi imali su fiksne noge, no kada smo ih predstavili bliskim prijateljima i još nekim dragim ljudima, dobili smo sugestiju da razvijemo preklopne noge radi lakšeg transporta i spremanja", govori Petrak.

Koliberi klupice izrađuje tim od četvero ljudi, a za suradnju su dobrodošli svi oni koji mogu pridonijeti idejom, prijedlogom, kritikom, podrškom ili pjesmom, uz malo pažnje i dobre volje.  

"Elementi za Koliberi izrađeni su od drva u profesionalnoj stolarskoj radionici uz nazočnost našeg tima.  Nakon toga drvo se impregnira, priprema za lakiranje, oslikava, lakira bezbojnim lakom i polira. Preklopni mehanizam laserski se izrezuje iz 3mm lima, zavaruje te tretira protiv korozije, a na kraju se sklapa. Posebno je zanimljiv postupak oslikavanja jer ideja za motiv, boje i linije često nastaje u samom trenutku izrade", opisao nam je proces izrade Petrak te dodao da su sve klupice jednake oblikom, ali svaka je oslikana drugačijim motivima, prvenstveno onima iz prirode, no mogu se oslikati i prema zamisli i volji naručitelja.

U crowdfunding kampanju "Probudi radost", koja će trajati 60 dana, krenuli su 10. lipnja. Naime, za razvoj, proizvodnju i plasman bilo kakvog proizvoda potrebna su znatna sredstva, koja su Koliberi odlučili prikupiti pomoću sada već prepoznatljivog crowdfunding modela. "Takav način prikupljanja financijskih sredstava dosta je popularan u svijetu, a i kod nas dolazi na mala vrata. Za crowdfunding smo prvi puta čuli od zagrebačke rock grupe "Sane",  a nedavno je i u Pregradi uspješno završena kampanja za dječji vrtić "Naša radost", objašnjava Petrak. Koliberi Original nada se kako će se u bližoj budućnosti naći na tržištu, a ujedno žele odgovoriti i na sve izazove postavljene pred njih te tako prikazati jedan uspješan model pokretanja vlastitog posla.

U razdoblju kampanje planiraju intenzivno komunicirati s potencijalnim korisnicima te što bolje predstaviti svoj brend. Ciljana svota koju planiraju skupiti je 10 tisuća dolara, a kampanji se može pristupiti na platformi Indiegogo. Crowdfunding kampanja nudi mogućnost kreiranja nagrada za podupiratelje projekta, a za određene donacije možete dobiti i svoju Koliberi klupicu sa željenim dizajnom.

Reklama
Hrvatska na dlanu