Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

21.08.2017. 07:38:37 - Jelena Jazbec, Zagorje International

OSTAO BEZ UŠTEĐEVINE I TRAKTORA: Ivan Čep iz Vrha Vinagorskih, prilikom registracije doznao da je vozilo ukradeno, pa ga morao vratiti, a platit će i sudske troškove

Ne znajući, kupio "ratni plijen" iz 1991. godine: Zar se zaista u ovoj zemlji ne isplati biti pošten?

Foto: Zagorje International

Obitelj Čep iz Vrha Vinagorskih prije točno dvije godine, 18. kolovoza 2015., kupila je traktor od poznanika iz Lupinjaka, ni ne sluteći da će to biti vrlo skupa investicija, zbog koje će naposljetku završiti – na sudu.

"Za taj sam traktor saznao preporukom čovjeka koji je radio sa mnom, a iz viđenja sam poznavao i vlasnika traktora. On mi je rekao da je vozilo njegovo i da ga mogu najnormalnije registrirati", počinje svoju priču 63-godišnji Ivan Čep.

Traktor proizveden 1979. godine platio je 15 tisuća kuna, a vlasnik mu je rekao kako je on vozilo kupio u jednoj trgovini koja se bavi prodajom poljoprivredne mehanizacije.

Međutim, problem je nastao kada je Čep traktor odvezao na registraciju.

"Naknadno sam se sjetio i zatražio knjižicu vozila od bivšeg vlasnika traktora, međutim, on mi je rekao kako ima samo izdatnicu iz trgovine, ali ne i knjižicu vozila, koja je sigurno ostala u poduzeću u kojem je kupio traktor. No, na tehničkom pregledu došli su do podatka da je netko posjedovao taj traktor 1992. godine i da ta osoba ima knjižicu vozila. Radi se o Miloradu Vujiću s područja Daruvara, na kojega glasi knjižica vozila. Ja sam tada kontaktirao njegovu suprugu, jer je on bio u Srbiji, i ona mi je dala njegov broj, te je 3. svibnja 2016. godine Vujić došao kod mene doma i donio knjižicu vozila, međutim, nije došao sam, nego sa svojim susjedom Blagojem Stjepanovićem, kojemu je on, ispostavilo se, prodao traktor. Kada su došli kod mene, Vujić je rekao da mi on da knjižicu, ali da je ne da Stjepanović, jer je traktor zapravo njegov, a bio mu je navodno ukraden 1991. godine te do tog dana nije čuo ništa o njemu", ističe Čep, te dodaje kako je Stjepanović tada spomenuo nagodbu od 10 tisuća kuna, kojom bi Čep otkupio traktor od njega i zadržao ga, međutim, na to nije pristao. Zbog toga ga je Stjepanović tužio i Općinski sud u Zlataru naposljetku je donio odluku da obitelj Čep mora vratiti traktor Blagoju Stjepanoviću. Iako su se žalili, odluku je potvrdio i Županijski sud u Osijeku, i Stjepanović je 25. srpnja ove godine odvezao svoje vozilo.

"Ja sam za taj traktor platio i registraciju, ispisana je i nova knjižica vozila, ali nema pečata. Platio sam i osiguranje. Išao sam kasnije na osiguranje i rekao da nisam mogao registrirati traktor, no već je bilo prekasno. Prošlo je već deset mjeseci, stoga bi mi eventualno mogli vratiti novac za dva preostala mjeseca", govori razočarani Ivan Čep te ističe kako mu je najčudnije od svega da Stjepanović nikada policiji nije prijavio krađu svoga traktora.

"Kako ću podnijeti prijavu, kad nisam znao kamo je traktor nestao? Bilo je ratno stanje. Traktor sam kupio od svog susjeda, imam i kupoprodajni ugovor i dokaz da je traktor moj, imam prometnu dozvolu, imam sve. U to vrijeme, nestalo je mnogo traktora, no većina je pronađena i vraćena. Kada su se Srbi vratili u selo, našli su svoje traktore, međutim, ja svojeg nisam našao, s obzirom na to da nije bilo nikakvog traga. Pronašao sam ga kad ga je gospodin Ivan Čep pokušao registrirati. Ponudio sam mu nagodbu, no on na to nije pristao, nego je rekao kako je on traktor kupio i da će ga on i registrirati. Nakon toga sam ga tužio", ističe Stjepanović.

Ivan Čep i njegova supruga Martina ne kriju svoje razočarenje, ne toliko Blagojem Stjepanovićem, koji je, kažu, samo uzeo ono što mu pripada, nego čitavim sustavim koji ih je doveo u ovu poziciju. Iako se, kaže, ne radi o velikoj količini novca, bila je to njihova ušteđevina koju su mukotrpno stekli, a sada su, osim tog gubitka, tu i sudski troškovi koje moraju podmiriti jer su izgubili parnicu.

"S Blagojem smo se na kraju rastali kao ljudi. Traktor su mi uzeli, novac sam potrošio, Morao sam platiti svojeg odvjetnika, a moram podmiriti i njegove sudske troškove. S obzirom na to da bih traktor rijetko kada koristio za vožnju po glavnoj cesti, mogao sam jednostavno ne registrirati ga, kao što radi puno ljudi, i u tom se slučaju ništa od toga ne bi saznalo i traktor bi još uvijek bio moj. No ja sam želio biti pošten i eto što se dogodilo. Žalosti nas i to što sud nakon 25 godina nije proglasio zastaru. Očito je pravilo u našoj državi – kradi, varaj, laži. Pošteno nikad nećeš ništa steći", zaključuje Ivan Čep.

Članak preuzet s portala Zagorje International.

Reklama