Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.06.2017. 13:57:17 - Jelena Jazbec, Zagorje International

Na blagoslovu u Pregradi, okupilo se 200-tinjak motociklista policajaca iz Hrvatske i Slovenije

Foto: Zagorje International

Na tradicionalnom blagoslovu motociklista u Pregradi, koji se održava na Tijelovo, i ove se godine okupilo 200-tinjak motociklista policajaca, piše Zagorje International. Naime, svi su oni članovi međunarodne udruge policajaca pod nazivom "Blue Knights Law Enforcement Motorcycle Club", a blagoslov organizira podružnica "Plavi vitezovi Croatia VII", sa sjedištem u Benkovu pokraj Pregrade. Udruga djeluje u 24 zemlje širom svijeta, sa 616 ogranaka i preko 20 tisuća članova.

Udrugu čine policijski službenici Policijske uprave Krapinsko -zagorske koji posjeduju motocikle. Članovi udruge mogu biti samo policijski službenici, aktivni ili umirovljeni, a primarni rad udruge je humanitaran, s posebnim naglaskom na financijsku i drugu pomoć djeci. No, osim humanitarnog rada, Udruga svake godine na blagdan Tijelova u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije organizira blagoslov motora i motorista.

Zagorje International

Zagorje International

Posebnost tog blagoslova je u tome što ga predvodi kapelan kluba zagorske Moto udruge "Plavi vitezovi", belgijski svećenik Dirk Vannetellbosch iz Bruxellesa, član belgijskog Chaptera LE MC "Blue Knights Belgium VIII". Vlč. Dirk svake godine svojim motorom prelazi 1400 kilometara, kako bi predvodio misno slavlje u pregradskoj crkvi Uznesenja BDM i udijelio blagoslov hrvatskim bikerima.

Već se toliko povezao s njima, da ga oni od milja zovu pater Dirk, a Hrvatsku je toliko zavolio da petu godinu zaredom dolazi u Zagorje nekoliko puta godišnje kako bi u Krapini, na privatnim podukama, učio hrvatski jezik. Misno slavlje na blagoslovu motora u Pregradi također je služio upravo na hrvatskom jeziku.

Zagorje International

Zagorje International

Kapelan zagorske podružnice postao je zahvaljujući Romeu Vdoviću, predsjedniku Moto udruge "Plavi vitezovi".

"Iznimno smo zadovoljni i organizacijom i odazivom motorista iz Hrvatske i Slovenije. Svoju tradiciju nastavit ćemo i dalje, jer se na taj način povezujemo s drugim klubovima", rekao je Vdović.

Po završetku svete mise, motoristi su nastavili svoje druženje tijekom cijelog poslijepodneva.

Članak preuzet s portala Zagorje International.

Reklama
Termoplin