Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.02.2008. 14:56:50 - Zdravko Bedeniković

Izborna skupština Udruge pčelara "Medeni"

Foto: Zlatko Šorša

Prezentacija medarskih proizvoda na otvorenju Kušaonice

U subotu 16.02.2008 održana je u prostorima Kušaonice vina i meda u Pregradi izborna skupština Udruge pčelara "Medeni" Pregrada. Udruga je osnovana 1999. godine i okuplja pčelare sa područja grada Pregrade i općina Hum na Sutli i Desinić.

Osnovana je s ciljem razvijanja, unapređenja i poticanja pčelarstva, te savjetovanja i obrazovanja pčelara. Također pomaže članovima u prezentaciji svojih proizvoda, a za što je prostor Kušaonice i upravo namijenjen.

Udruga trenutno broji 28 članova, od čega su njih 11 ujedno i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza. Koliko je članovima stalo do stjecanja novih znanja o pčelarstvu govori podatak da je do sada 12 članova završilo i pčelarsku školu. 

Uz izbor novog vodstva udruge raspravljalo se i o zadacima i projektima koje bi trebalo ostvariti tijekom naredne godine. Tako su kao najznačajniji zadaci istaknuti organizacija ocjenjivanja meda na nivou naše županije, a koje bi se moglo uklopiti u tradicionalnu manifestaciju Branje grojzdja. Također se planira organizirati nekoliko stručnih predavanja za pčelare, a članovi udruge namjeravaju održati i prezentaciju za građanstvo na kojoj bi ih još bolje upoznali sa višestrukom koriti od pčela, od značaju pčela u poljoprivredi do primjene pčelinjih proizvoda u liječenju i prehrani.

Za novog predsjednika udruge izabran je Stjepan Bračun iz, Huma na Sutli, a za tajnicu ponovo Slavica Reiner. Tijekom rasprave gos. Romica Hrestak je istaknuo da je tajnik ujedno i "duša" udruge, što bi se u ovom slučaju moglo i potvrditi. Naime, gđa Reiner tijekom proteklih godina svoj posao tajnice ne obavlja samo formalno, već u svom radu iskazuje i veliku ljubav prema pčelama i hobiju kojim se bavi.

U ostale organe Udruge izabrani su: blagajnik: Marjan Ivšak, članovi Upravnog odbora: Ivšak Marjan, Stjepan Bračun, Ivan Fišter, Romica Hrestak i Josip Batišta, te članovi Nadzornog odbora: Danica Konkoli, Franjo Petek i Blaž Strsoglavec. 

Na skupštini je također određena članarina za ovu godinu, a ona će za članove Udruge iznositi 100kn, a za članove koji su ujedno i članovi HPS iznosi 300kn.

Nakon službenog dijela, nastavljeno je druženje uz malu zakusku i razgovore u kojima pčelari prenose svoja iskustva i dogodovštine.

Reklama