Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.07.2017. 12:01:56 - Grad Pregrada

Grad Pregrada i Občina Žužemberk u nedjelju potpisuju Sporazum o suradnji

Povijesna postrojba "Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel" već duži niz godina njeguje suradnju i prijateljstvo s redom Jurija in Volka Engelberta Turjaškega sa Žužemberškog grada. Svakog proljeća, na Bijelu nedjelju, gosti iz Slovenije dolaze pod Kostel, a Kosteljanci svakog ljeta u srpnju putuju na "Srednjeveške dneve" u Sloveniju.

Žužemberk, baš kao i Pregrada, nastao je na temeljima srednjovjekovnog grada, kojim se vrlo ponose, kao i Pregračani s Kostelgradom. Također imaju veliku crkvu s dva tornja koja je posebnost u Sloveniji,  a dok Pregrada ima rječicu Kosteljinu, njihovo "mesto" svojom ljepotom i zelenilom krasi rijeka Krka.

Kroz proteklih nekoliko godina, u Žužemberku je, uz članove postrojbe iz Kostela, uvijek bilo prisutno i izaslanstvo Grada i Turističke zajednice, no ova godina je posebna. Nakon pravnih procedura  pristiglo je rješenje Ministarstva te će u sklopu njihove manifestacije "Trški dnevi" na centralnoj sjednici gradonačelnik Marko Vešligaj i župan Franc Škufca potpisati Sporazum o suradnji  Grada Pregrade i Občine Žužemberk, a sjednici će nazočiti i slovenski premijer Miro Cerar.

Stoga je gradsko izaslanstvo ove godine brojno te će, osim na "srednjeveškem dnevu" koji se tradicionalno održava u nedjelju, prisustvovati i subotnjim događanjima. Tako će na "suhokranjskoj tržnici" Grad u subotu predstavljati Turistička zajednica u suradnji s Udrugom kostelskih žena, a uz njih pristiže i delegacija sastavljena od DVD-a Pregrada i Stipernica, koji će sudjelovati u natjecateljskom programu u pripremi "ješprenja" ili u prijevodu – u kuhanju kaše. Subota je dan tradicionalno posvećen sajmu, druženju, natjecanju te posebno vatrogascima koji navečer pripremaju veliku Suhokranjsku noć, tzv. "gasilsku veselicu". Vatrogasci u Sloveniju putuju u pratnji gradonačelnika Vešligaja te članova Udruge vinara "Dobra kaplica".

Osim sudjelovanja u aktivnostima, sjednice i ugodnog druženja, delegaciju Grada očekuju razni sastanci te dogovori za buduće projekte za koje inicijativa već postoji,  a posebno glede pogranične suradnje te bogate kulturne baštine kojom obiluju i Grad Pregrada i Občina Žužemberk.

Reklama