Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.06.2017. 14:03:47 - Jelena Jazbec, Zagorje International

Desinićki i vinagorski učenici snimili radijsku emisiju, kako bi legendu o Veroniki Desinićkoj sačuvali od zaborava

Foto: Zagorje International

Foto: Zagorje International

Veronika Desinićka, "Zagorska ruža", djeva je o kojoj se šapuće već više od 500 godina. Tko je ona zapravo bila? Gdje su joj kosti? Jesu li zaista u zidu Velikoga Tabora? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dali su učenici Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića i Područne škole Vinagora, u svojoj radijskoj emisiji, koja je ujedno kruna projekta "Zagorska ruža", a proveli su ga u suradnji sa stručnjacima iz Dvora Veliki Tabor, gdje je u ponedjeljak projekt i predstavljen.

Glavna tema emisije bila je Veronika Desinićka i njezini brojni identiteti – djevojka, žena, majka, ljubavnica, copernica, suvremeni brend… Projekt je započeo ove zime na edukativno – kreativnim radionicama u Velikom Taboru, a, između ostalog, uključivao je sudjelovanje članova tima na državnoj smotri projekata učenika iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Sudjelovalo je 17-ero djece nižih i viših razreda osnovnih škola iz Desinića i Vinagore. Oni su samostalno provodili istraživanja, intervjue na terenu s kazivačima, ankete u desinićkom Dječjem vrtiću "Tratinčica", te Mini mljekari "Veronika", a i sjedanje za mikrofon za potrebe snimanja radijske emisije bilo im je prvo takvo iskustvo.

Foto: Zagorje International

Foto: Zagorje International

U provedbi projekta potporu su pružili djelatnici Dvora Veliki Tabor, Krapinsko–zagorska županija, Općina Desinić, Zagorska razvojna agencija, Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Mini mljekara "Veronika" i mnogi stručni pojedinci, poput dizajnera Igora Vranješa i prof. dr. sc. Ljiljane Marks s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

Djecu su organizirale i mentorirale učiteljica savjetnica Božica Mandić, profesorica Gordana Bartol i etnologinja Kristina Pavlović.

 

Članak preuzet s portala Zagorje International.

Reklama