Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

24.10.2007. 08:09:00 [Budimpešta] - Krešimir Viduka www.hak.hr

Uspjeh HAK-ovaca

Boris Bedeniković na mehaničarskom vrhu

Foto: www.hak.hr

Boris Bedeniković (drugi s desna)

Na četvrtom takmičenju mehaničara na poslovima pomoći na cesti iz srednje i istočne Europe, organiziranom pod pokroviteljstvom FIA u Budimpešti 27. i 28. runa 2007. godine, predstavnici HAK-a- ponovno na pobjedničkom postolju. Uobičajeno je da se zadnjih dana rujna okupe najbolji mehaničari autoklubova iz srednje i istočne Europe. Nakon što je HAK dvije godine zaredom bio domaćin ovog događaja u tehničkoj bazi u Kutini, ove godine natjecanje je organizirao mađarski autoklub- Magyar autoklub u svojoj bazi u Budimpešti. Takmičili su se autoklubovi iz deset zemalja: Litve, Latvije, Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rusije , Mađarske i Slovenije. Natjecanje su vodili stručnjaci iz švicarskog touring kluba (TCS). Tijekom dva dana mehaničari su trebali pokazati teoretska i praktična znanja te pokazati koliko su umješni u vožnji na poligonu sigurne vožnje. U teoretskom djelu naši dečki Boris Bedeniković iz Pregrade i Zlatko Škeljo iz Splita bili su drugi, na praktičnom djelu ispita kod rješavanja grupe kvarova na vozilu VW golf prvi, automobila marke Volvo drugi, a Opel 4 . Najviše problema bilo je na poligonu sigurne vožnje. Kad su se svi rezultati zbrojili HAK-ovoj ekipi pripalo je brončano odličje, a Mađari su bili drugi. Na veliko iznenađenje svih natjecatelja prvo mjesto pripalo je kombiniranoj ekipi autoklubova koji dolaze iz pribaltičkih europskih država Litve (LAS) i Latvija (LAMB) čiji predstavnici su unazad protekle dvije godine bili uvjerljivo najslabije plasirani na ovom natjecanju.

Glavni tajnik HAK-a g. Tomislav Družak, nakon što je bio upoznat s rezultatima natjecanja, istaknuo je kako je razmjena iskustava i znanja žutih anđela nužnost da bi bili spremni reagirati na izazove s kojima se mehaničari svakog dana susreću na cesti. HAK-ova ekipa nije bila opterećena imperativom pobjede. Na natjecanju su sudjelovali mehaničari koji stvarno rade na cesti dok su u ostalim ekipama sudjelovali i instruktori mehaničara. Znamo to jer smo ih sreli tijekom seminara za instruktore koje su vodili predstavnici ADAC, ANWB-a i TCS početkom rujna u Kutini.

Predstavnici FIA i njenog radnog tijela Koordinacijskog foruma za srednju i istočnu Europu (COFO) prepoznali su kvalitetu i potencijale HAK-a i odlučili da se slijedeće, 5. natjecanje mehaničara srednje i istočne Europe održi u Hrvatskoj. Vidimo se dogodine u Kutini. Na 5-om natjecanju mehaničara srednje i istočne Europe.

Reklama