Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.08.2017. 17:34:10 - Petra Vdović

Ansambl Kajtoneri s 9. Loborfesta donio u Pregradu nagradu za najbolji tekst

Ansambl Kajtoneri iz Pregrade sudjelovao je na ovogodišnjem 9. Loborfestu, najpoznatijem festivalu polki i valcera u Hrvatskoj, odakle su se vratili s osvojenom nagradom za najbolji tekst.

Deveti po redu festival oberkrajner glazbe održan je u nedjelju 23. srpnja u sklopu manifestacije "Janine", a na njemu su nastupili sastavi iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Pregradski ansambl Kajtoneri nastupio je s pjesmom Mamica, autorice Gordane Krizmanić, čiji je tekst proglašen najboljim.

"Prvih nekoliko stihova pjesme prvotno je bilo napisano za djecu iz vrtića Naša radost u povodu proslave Majčinog dana. Tekst nam se jako svidio jer govori o majkama koje nam svima puno znače pa smo ga malo prilagodili i odlučili iskoristiti", ispričao je Matija Krizmanić, koji je napravio glazbu za pobjednički tekst te dodao da su na pjesmu dobili puno pozitivnih kritika, a Darko Raškaj, predsjednik žirija za ocjenjivanje tekstova pristiglih na Loborfest 2017., tekst pjesme Mamica opisao je "lirskim, nježnim i slikovitim, onakvim kakav se očekuje od pjesme tog naziva i tematike".

Kajtoneri su na Loborfestu prvi puta nastupili 2013. godine, a prošle godine na istom festivalu osvojili su treću nagradu za tekst. Revijalno su svirali u Poljani Biškupečkoj kraj Varaždina, a natjecali su se i na festivalu Igrajte nam mužikaši, koji se u organizaciji Radija Kaj održava na Bedekovčanskim jezerima. Osim na festivalima, često ih angažiraju u povodu različitih proslava, što im omogućava da si zarade novac za snimanje pjesama.

"Ove godine, umjesto putnih troškova, organizatori Loborfesta omogućili su nam snimanje pjesme Mamica u studiju Marija Plantaka u Konjšćini, što nas je posebno razveselilo jer obično novac koji zaradimo na gažama ulažemo u snimanje pjesama", istaknuli su dečki.

Inače, ansambl čine Matija Krizmanić, glavni vokal i gitarist, Aleksandar Petek na harmonici, Ivan Filipčić na trubi i bubnjevima, Dominik Žnidarec, bas gitara i bariton, njegov brat Matija Žnidarec na klarinetu i saksofonu te Anđelko Turčec iz Šemnice na klavijaturama i klarinetu. Uz Mamicu, dečki imaju još četiri autorske pjesme. Matija Krizmanić autor je teksta šaljive pjesme Zagorski huncutar, skladbe Ljubav ne prestaje i Tam gde sunce za breg zahaja napisao im je skladatelj i tekstopisac Damir Kovačiček, dok je pjesmu V sutlanskoj dolini napisao Andrija Kos. "Ta pjesma napisana je za Loborfest pa se najprije zvala V loborskoj dolini, no, kako smo ju izvodili i na festivalu Igrajte nam mužikaši, u nazivu smo odlučili zamijeniti loborsku dolinu sa sutlanskom, koja je karakterističnija za naš kraj", rekao je Krizmanić.

Posebnost ovog sastava je u tome što svoju glazbu izvode na harmonici frajtonerici po kojoj su dobili i ime. "Kroz zvukove frajtonerice nastojimo dati počast našem našem kraju i KAJu, pa smo iz tog razloga dobili naziv Kajtoneri, a prema prijedlogu Damira Kovačićeka", objasnio je Aleksandar Petek, koji je uz Matiju Krizmanića, pokrenuo ansambl 2008. godine. "Prvu postavu na manifestaciji "Branje grozdja" činili smo samo nas dvojica, ali već sljedeće godine pridružio nam se Tomislav Kušar te smo s njim aktivno svirali šest godina", dodao je Petek. Kušara, koji je iz sastava otišao zbog različitih privatnih i poslovnih obaveza, zamijenio je Dominik Žnidarec, a poslije se pridružio i ostatak ansambla. Kako su skoro svi članovi, osim jednoga, iz Pregrade, probe nastoje održavati bar jednom mjesečno u Petekovoj garaži. "Svima nam je blizu pa čak i Anđelku jer radi u Čretu pa se obično nalazimo nakon posla. Također se trudimo da nismo prebučni i da probe nisu kasno navečer kako ne bismo smetali susjedima", zaključio je Petek.

Što se tiče budućih planova, dečki nastavljaju s nastupima na festivalima i manifestacijama. Možete ih čuti već 26. kolovoza u Kostelu, a potom i na manifestaciji "Branje grojzdja".

Reklama