Pregrada.info
31.07.2010. 19:36:21 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

www.pregrada.info   Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: "Slučaj" Doma kulture i udruge Zefra u elektronskim medijima  (Posjeta: 2223 )
jkruslin
Administrator
Sr. Member

« : 21.06.2007. 01:14:43 »

EMISIJA: Županijska panorama, HRT, Prvi televizijski program
DATUM:  17. travnja 2007.
VRIJEME: 18:15h
NOVINARKA: Ružica Divac
TRAJANJE: 126 sekundi
VIDEO: www.youtube.com/watch?v=JxFHDddgry0

PRIJEPIS:

Uvod:
Samo tri mjeseca nakon svečanog otvorenja preuređenih prostorija u Domu kulture u Pregradi, mladi iz udruge Zefra dobili su rješenje da se iz prostorija moraju iseliti. Razlog: prodaja alkohola u gradskim prostorijama. S takvom odlukom mladi se ne slažu pa su počeli prikupljati i potpise za peticiju kojom traže da im se prostor vrati.

PRILOG

Novinarka:
Prije malo manje od pola godine ovdje je 50-ak volontera, lokalnih poduzetnika i mladih potrošilo više od dvije tisuće radnih sati i 50 tisuća gradskih kuna kako bi se uredila galerija u Domu kulture.
Ta, ali i mnogo drugih akcija bile su razlog da pregradski oci Zefri dodijele zahvalnicu za Dan grada. Ali zajedno sa zahvalnicom stigla je i odluka o izbacivanju iz Doma kulture.

Izjava predsjednika udruge Tomislava Krušlina:
Mi samo jako sretni što smo dobili zahvalnicu. Na kraju krajeva mi smo to i zaslužili, ali nismo zaslužili da nas na takav način, bez ikakvih konzultacija, bez ikakvog dijaloga izbacuju van Doma kulture koji smo, na kraju krajeva, mi svojim vlastitim vremenom, vlastitim znojem uredili.

Novinarka:
Razlog za izbacivanje je proslava Dana svetog Patrika, tj. točenje alkohola i tučnjava ispred Doma, kaže gradonačelnica. Uz to Dom kulture bio je samo privremeno rješenje: ova zgrada predviđena je za rušenje, ima lošu statiku i infrastrukturu. Zefri se sada nude dvije sobe u Gradskom poglavarstvu za redovni administrativni rad udruge.

Izjava gradonačelnice Vilmice Kapac:
Zefra se apsolutno podupire sa svim aktivnostima redovnih djelatnosti civilne udruge. Dodijeljeni su joj privremeno drugi prostori isključivo zato što je nam je nedopustivo u gradskim prostorima ilegalno točiti alkohol maloljetnicima i drugim mladim ljudima.

Novinarka:
Mladi Pregrađani tako su se našli na ulici i doslovno jer izašli su na cestu i počeli prikupljati potpise na peticiji kojom traže natrag prostor za druženje mladih.

Izjava predsjednika udruge Tomislava Krušlina:
Da se Dom kulture vrati na korištenje svima, odnosno svim korisnicima koji su taj Dom kulture koristili u protekle dvije godine.

Novinarka:
I dok mladi najavljuju da će skupljanje potpisa uz podršku mnogih udruga i institucija predati u Gradsko poglavarstvo, gradonačelnica najavljuje gradnju disko kluba u pregradskoj poslovnoj zoni.

EMISIJA: Brisani prostor, HRT, Prvi televizijski program
DATUM:  26. travnja 2007.
VRIJEME: 21:05h
NOVINARKA: Ružica Divac
UREDNIK: Goran Milić
TRAJANJE: 110 sekundi
VIDEO: www.youtube.com/watch?v=AMAD5I5Sn-0

PRIJEPIS:
(...)
Novinarka:
Ipak, nije sve jednoglasno. Najžešći kritičari vlasti trenutačno su upravo mladi.
Članovi udruge Zefra skupljaju potpise na peticiji kojom traže natrag prostor u nekadašnjem disku u Domu kulture. Iz ovih su gradskih prostorija naime izbačeni, a da nije prošlo ni četiri mjeseca od uređenja i svečanog otvorenja.

Novinarka:
U rukama je zahvalnica Grada... S jedne strane zahvalnica, a s druge strane dobili ste izbacivanje...

Predsjednik udruge Tomislav Krušlin:
Da, to je lijepi paradoks. To je jako, jako zanimljivo.
Mi samo jako sretni što smo dobili zahvalnicu. Na kraju krajeva mi smo to i zaslužili, ali nismo zaslužili da nas na takav način, bez ikakvih konzultacija, bez ikakvog dijaloga izbacuju van Doma kulture koji smo, na kraju krajeva, mi svojim vlastitim vremenom, vlastitim znojem uredili.

Novinarka:
Za članove udruge Zefra gradska je vlast ovime napravila udar na civilno društvo. U Gradu pak kažu: Zefra je organizirala druženja kako bi mladima prodavala alkohol.
Priča je i stranački obojena jer predsjedništvo Zefre mahom je predsjedništvo Foruma mladih SDP-a u Pregradi.

Gradonačelnica Vilmica Kapac:
Međutim, ja osobno nisam sklona, a vjerujem da nije niti cijelo poglavarstvo to svoditi na nekakve političke probleme ili sukobe. To su jednostavno inicijative pojedinaca. Kažem ponovno da se zloupotrebljava potreba mladih, a da zapravo ostvaruju svoje osobne interese i koristi.

Novinarka:
Ipak, SDP na čelu s upravo s mladim Tomislavom Krušlinom dobro je prošao na nedavnim izborima za Mjesni odbor Pregrade.

Boris Krizmanić, bivši dožupan za društvene djelatnosti:
Radi se o tome da u toj udruzi mladih ima mnoštvo jako dobro obrazovanih mladića i djevojaka, onih koji će jednog dana  sigurno preuzeti Grad u svoje ruke. A s druge strane izgleda da kod vladajućih postoji određeni strah od takve strukture mladih.
(...)

EMISIJA: Novosti , Radio Kaj
DATUM:  16. travnja 2007.
NOVINARKA: Ružica Šarčević
TEKST: www.zagorje.hr/zagorje/arhiva/arhiva/2007/travanj.htm

PRIJEPIS:

Udruga mladih Zefra iz Pregrade od subote organizira potpisivanje peticije kojom traže da im se prostori tzv. diskoteke dodjele na korištenje. Oni su, naime, sa gradskim vlastima željeli potpisati dokument o trajnom korištenju. Kako saznajemo, gradske vlasti ne mogu zgradu predati nikome na korištenje jer trošnost zgrade isključuje svaku legalnu mogućnost prenamjene prostora te dobivanje građevinske dozvole. Prostor galerije u zgradi dat im je na korištenje samo u nedostatku drugih prostora za rad udruga u Pregradi. Sada se Zefri i Kuburaškom društvu «Grof Keglević», koje je također koristilo taj prostor, nudi zamjenski, no zamjenski prostor Zefru ne zadovoljava.

EMISIJA: Oči u oči, Radio Hrvatsko zagorje Krapina
DATUM:  04. travnja 2007.
NOVINAR: Mario Došen
AUDIO: www.zefra.hr/razno/vilmica_kapac_na_rhzk.mp3

PRIJEPIS:

Izjava predsjednika Zefre Tomislava Krušlina:
Odluka Gradskog poglavarstva o izbacivanju Zefre i ostalih udruga iz Doma kulture je direktni udar vlasti na civilni sektor kakav se ne pamti u ovom kraju i pokazatelj je pomanjkanja senzibiliteta za potrebe mladih.

Da je ta odluka o izbacivanju bila politička dokazuje i činjenica da je iz Doma kulture izbačena Pucačka družina "Grof Keglević" koja nema nikakve veze s nama. Isto tako za Dan grada Poglavarstvo je zabranilo Forumu mladih da održi tradicionalni humanitarni koncert. Protiv ove odluke je bio i ugledni HDZ-ov član poglavarstva Milan Burić što samo pokazuje da je odluka bila inicirana s jedne strane.

Najžalosnije je to što je Gradonačelnica prije dva mjeseca sa smiješkom prerezala vrpcu preuređenih prostorija Doma kulture u što je uloženo 50-ak tisuća kuna iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, dok je 50-ak članova udruge dva mjeseca volonterski odrađivalo sav fizički rad. Danas ta ista Gradonačelnica govori o rušenju Doma kulture.

U nepune dvije godine rada Zefrinih 80 članova-volontera je odradilo preko 50 raznih aktivnosti i za sve to ove godine u proračunu udruga nije dobila ni  kune. Najbrojnija i najaktivnija smo udruga mladih u Hrvatskom zagorju, ali nas Gradska vlast očito ne prati, te nas nije kontaktirala oko ovog, a niti o ostalim problemima koje smo imali sa Gradom.

Sve što tražimo je da se nama i ostalim udrugama vrati Dom kulture koji nam je neophodan za nastavak vrlo aktivnog rada te da Grad prema nama primjenjuje kriterije koje primjenjuje prema ostalim udrugama. Ne tražimo ništa više niti manje.

Optužbe da je Zefra prodavala alkohol su lažne, a i da jesu istinite to nije stvar lokalne vlasti nego inspekcijskih službi koje to trebaju dokazati. Poradi iznimno teške financijske situacije zbog preuređenje Doma kulture prikupljali smo donacije.  Te priče da smo prodavali alkohol su došle od policajaca koji su popili piće na našem druženju koje nisu, ističem nisu, platili.

(...)

Gradonačelnica Vilmica Kapac:
Meni je zaista drago da možemo o tome javno govoriti kao što je i Gradsko poglavarstvo učinilo očitavši se nakon tog događaja. Naime, prvo činjenica je da Gradsko poglavarstvo, kao i Gradsko vijeće grada Pregrade ima izuzetan senzibilitet za civilno društvo, za rad udruga, a posebice za rad i za aktivnosti mladih mladih.

(...)

Evo samo tome u prilog, mi smo ove godine u proračunu izdvojili 130 tisuća kuna za Nogometni klub koji obuhvaća najveći broj mladih ljudi, zatim za ženski nogometni klub izdvojeno je 70 tisuća kuna, za kulturno-umjetničko društvo, koje također obuhvaća mlade, 50 tisuća kuna. I  nažalost još nekakvih 20, odnosno, desetak tisuća kuna za ostalo jer zaista većih mogućnosti u proračunu nema.

(...)

Međutim, situacija je takva kakva je... Mi smo nakon toga uspostavili vrlo usku suradnju sa predstavnicima udruge Zefra. Dakle, to je nestranačka civilna udruga koja je predstavila svoj program koji je naišao na odobravanje i u Gradskom poglavarstvu i Gradskome vijeću pa čak štoviše, zajednički smo odlazili na te pripremne sastanke. Dakle, sve u svrhu i u cilju da budu suradnici gradu Pregradi u izradi Gradskog programa za mlade.

(...)

Dakle, Zefra je bila samo jedan od suradnika i na tome im se toplo zahvaljujemo.

(...)

I sad da se vratimo na ovo zbog čega je donijeta odluka, ne o izbacivanju udruge, nego o privremenoj zabrani korištenja prostora takozvanog Doma kulture, a mi ga još i doma zovemo disko. Dakle, to je disko koji je u nekoliko navrata bio aktivan pod patronatom različitih subjekata: nešto Turistička zajednica, nešto privatni ugostitelji i slično. Međutim, svaki puta je to neslavno završilo jer je tu pitanje komercijalne isplativosti i slično.

Osim toga ta zgrada ima problem svojeg građevinskog stanja. Dakle, da bi se ona iznajmila ili stavila u uslugu za takve aktivnosti onda ona mora biti za to sposobna. Ali Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće nikada u tom smislu o tome nije razgovaralo. Barem ne u ovom sastavu.

Dakle, podržali smo aktivnosti Zefre koje su u okviru redovnog djelovanja civilnog društva.
Međutim, naravno, iz potreba mladih koje ja razumijem, su se dogodila javna okupljanja na kojima se prodaje i alkohol. A isto tako vam je poznato da je i zabrana točenja alkohola maloljetnim osobama i u redovnim, legalnim ugostiteljskim objektima. Dakle, tu nemamo što mi diskutirati. To je jednostavno tako i zapravo hvala Bogu da je tako.

Nakon takvih događanja dogodio se jedan jači incident nasilja koji je ipak, iako se dogodio pred vratima toga doma, uzrokovan konzumiranjem alkohola unutar toga. Dakle, to je nešto na što grad Pregrade ne može ostati indiferentan i jednostavno zbog toga donosi odluku da se privremeno zatvori za te aktivnosti.

Međutim, mladima ostaje da jasno definiraju svoje potrebe, da jasno definiraju svoje aktivnosti, koje aktivnosti žele provoditi, a na Gradu je da se očituje koje onda te aktivnosti pod kojim uvjetima može podržati. Dakle, stvari su jako jednostavne. Međutim, odluka naravno nije o izbacivanju, odluka je o privremenoj zabrani korištenja tih prostorija u tu svrhu, a Zefri se istom daju prekrasne dvije nove prostorije za redovno djelovanje civilne udruge. Ali ako se radi o drugim aktivnostima onda one kao takve moraju dobiti potporu Grada. A Grad nije Gradonačelnica, Grad je Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće. Evo ja opet kažem i koristim priliku da se pohvalim jednim timskim radom i pristupom rješavanju svih problema pa tako i ovog.

Međutim, ja ne vidim da je to tako veliki problem. Tu nema nikakvog politikantstva. Tu su stvari jako jasne. Vi znate da nas obvezuju svi pozitivni propisi i zakoni RH. Postoji Nacionalni program sprječavanja nasilja nad mladima i među mladima. Osim toga sam Gradski program o kojem smo govorili mislim da uopće ne dvoji kako u toj situaciji postupiti.

(...)
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.101 sekundi uz 18 upita.